Skip to content Skip to footer

Egy jó varrónő aranyat ér

Neked is eszedbe jut néha, hogy biztosan a te testeddel van valami baj, mert nehezen találsz magadra tökéletesen illeszkedő nadrágot, zakót, inget, stb. az üzletekben? 

Nyugodj meg, nem a te testeddel van baj, hanem a “tömeggyártással”. Ilyenkor jusson eszedbe hogy egy jó varrónő aranyat ér, akár igazításról, akár ruhavarrásról van szó. A varrás valódi munka, a varrás tudás és önkifejezés.

A ruha varratásnak (esetleg varrásnak) sok előnye van:

  • pontosan tudod, hogy ki készíti a ruhádat
  • tökéletesen illeszkedni fog rád a ruhadarab és olyan lesz, amilyet te elképzeltél
  • értékként fogsz tekinteni az elkészült darabra, mert egyedi és tudni fogod, hogy mennyi idő és energia van az elkészítésében

Teljesen más élmény olyan ruhákat viselni, amelyeket ránk szabtak, figyelembe véve az igényeinket és a testalkatunkat. A varrásnál átvesszük az irányítást, nem lesz többé túl szoros a blúz ujja, túl alacsony a nadrág dereka, túl hosszú a szára.

A jó szakember mellett, a jó alapanyag is nagyon fontos, ezért érdemes a különböző textilek és beszerzési helyek között is tudatosan választani és jó minőséget keresni.

Ilyen forrás lehet a Korminca Textilek ahol az anyagok teljesen, vagy túlnyomórészt természetes összetételűek: viszkóz, pamut és ezek vegyi szálas keverékei. Ezek mellett pedig kiváló minőségű hernyóselymeket is árulnak. Ami pedig extra jó, hogy ha bármilyen kérdésed van, akkor szakszerű segítséget és tanácsokat is kaphatsz Zsuzsitól – a Korminca Textilek  tulajdonosától – aki szenvedélyesen varr, hiszen ezt látta és tanulta az Anyukájától és a Nagymamáitól is. Az a hitvallása, hogy ha minőségi alapanyagból alkotunk, akkor a végeredmény igazán klassz és tartós lesz és így biztosan megtérül a sok befektetett munka.

A ruha varratásnál amellett, hogy kapsz egy tökéletesen rád szabott ruhát, azzal az élménnyel is gazdagodsz, hogy figyeltek a stílusodra és tanácsot is kaptál ezzel kapcsolatban, beleláttál a tervezési folyamatokba.

De kivel varrassunk?

Ha varratnál, mindig tájékozódj, miben van gyakorlata, mi a profilja az adott szakembernek. Sok varrónő magas szintű technikai tudással rendelkezik a ruhavarrásban, de nem tud önállóan szabásmintát készíteni. Ha a saját méretedre szabott, egyedi ruhát szeretnél készíttetni, akkor olyan szakembert keress, aki női szabó, vagy méretes szabó és van is ebben gyakorlata. A szakképzett női szabó egy fotó vagy ruhaterv alapján tud egyedi alkatra szabásmintát készíteni, kiszámolja a szükséges anyagmennyiséget, méretre szab és készre varrja a ruhát a megfelelő minőségben. 

 

A varratás során minimum 2-3 alkalommal szükség lesz a személyes megjelenésedre, amikor felpróbálod a ruhát és rád igazítják. És akkor még nem is említettem a tervezési szakaszt, amikor az igényeid szerint megtervezik és modellezik a ruhádat, esetleg olcsó anyagból készítenek egy próbadarabot. Mielőtt ruhát készíttetsz valakivel, nézd meg a saját szemeddel a már elkészült munkáit és nem árt, ha tájékozódsz, mennyire elégedettek a korábbi megrendelők. Amelyik mester büszke a munkájára, szívesen megmutatja a kész termékeit.

 

 

Mikor varrassunk?

Egy-egy különleges esemény, meghívás jó alkalom lehet arra, hogy egyedi ruhával tiszteljük meg, kicsit mások legyünk, mint szoktunk: szebbek, csinosabbak, ünnepélyesebbek.

A tökéletes alkalmi ruhát megtalálni köztudottan hatalmas kihívás, valljuk be nem is mindig sikerül. Méret, anyag, szín, fazon és stílus tökéletes együttállása szükséges ahhoz, hogy a kiválasztott darab minden tekintetben megfelelő legyen.

Ha biztosra szeretnél menni, akkor érdemes megvarratni a saját, rád szabott alkalmi ruhát, hisz egy egyedi ruhának megvan az az előnye, hogy teljesen a tulajdonosára készült, méretre és minden jellegzetességével együtt.

Alkalmi ruhához kifejezetten illik a selyem, ami elegáns megjelenést, igényességet és nőiességet sugároz. Az igazi hernyóselyem bármilyen évszakban kellemes, bőrbarát viselet, mivel nyáron hűt, télen fűt. Az olcsóbb, de gyönyörű változata, a viszkóz selyem.

Egy ilyen koktélruha tökéletesen kényelmes és teljes mértékben követi az ízlésedet.  melynek segítségével megadhatjuk a módját az eseménynek és a legjobb formánkat adhatjuk.

 

Konfekciótól eltérő testalkat; petite – tall

Ha alacsony vagy, kulcsfontosságú a ruhák illeszkedése. Egy magasabb, átlagos testalkatú nő is csak így érheti el, hogy a ruhái úgy álljanak rajta, mintha rászabták volna. Ha alacsony vagy és a “hétköznapi”, fast fashion üzletekben vásárolsz, a ruháid nem fognak passzolni az arányaidhoz. Ha 160 cm-nél alacsonyabb vagy, akkor ez a probléma hatványozottan érint. Mi tehát a megoldás? Egy megbízható varrónő vagy szabó.

Ha tudatosan felépített, környezettudatos gardróbot szeretnél, olyan darabokkal, amelyeket évekig, évtizedekig viselhetsz, az anyagválasztás mellett a tökéletes illeszkedés a meghatározó. Nem számít, hogy mennyiért vettél egy ruhát, ha nem illeszkedik a testedre, akkor nem nézel ki jól benne. Sokszor egy-egy centiméterről van csak szó, de az alacsony testmagasság miatt ezek is számítanak.

Nagyjából ugyanez igaz akkor is, ha 175 cm felett vagy, csak ebben az esetben általában rövidek a felsők és a nadrágok.

 

 

Javításra-átalakításra szoruló ruhák

Biztos neked is van néhány javításra, vagy átalakításra váró ruhadarab, amik egy ideje érintetlenül hevernek a szekrényedben. Ha elviszed őket egy varrónőhöz, aki szakszerűen megjavítja, vagy rád igazítja őket, akkor olyan lesz, mintha kapnál néhány új ruhát.

Ilyen hely a Lulo (link), ahol ruhajavítással és ruha átalakítással foglalkoznak – prémium minőségben. Személyesen, vagy online is leadhatod a rendelésedet náluk és azon kívül, hogy újra használhatod a kedvenc darabjaidat, teszel is is a fenntartható jövőért.