Skip to content Skip to footer

Fashion revolution

3-ból egy fiatal nő már (el)használtként tekint az egyszer, vagy kétszer viselt ruhadarabjára – egy 2019-es angol kutatás szerint (Guardian).

Ez a sokkoló adat is jól mutatja azt az óriási túlfogyasztást, ami a ruhaiparban zajlik az utóbbi években.

A nagy divatmárkák és forgalmazók túl sokat gyártanak, túl gyorsan – hiszen a növekedés és a profit mindenek felett áll – és ezzel egy mérgező, túlfogyasztásba hajszolnak minket. Eközben azoknak a munkásoknak a többsége, akik a ruháinkat legyártják arra sem keresnek elegendő pénzt, hogy az alapvető szükségleteiket fedezni tudják. 

9 évvel ezelőtt, ezen a napon omlott össze az indiai Rana Plaza, ahol közel 1200 ember – leginkább fiatal nők – vesztették életüket és 2500 ember sérült meg. Ebben a nyolc emeletes épületben a világ legnagyobb divatmárkáinak termékeit gyártotta közel 5000 ember – nyomorúságos körülmények között.

A tragédia emlékére, ezen a héten zajló Fashion Revolution week évek óta erre a problémára hívja fel a figyelmünket, miszerint a mainstream divatipar a munkaerő és a természeti erőforrások kizsákmányolására épül. Jelenleg, a fast fashion üzletekben értékesített ruhák árcédulái nem tükrözik a gyártás (munkabérek) és a környezetre gyakorolt káros hatások költségét.

Fogyasztóként mi is tehetünk azért, hogy ez a káros folyamat lelassuljon és megváltozzon. Egyrészt azzal, hogy tudatosabban vásárolunk, jobban vigyázunk a ruháinkra és nem selejtezzük ki őket néhány viselés után. Másrészt elvárjuk és jelezzük (akár egy ilyen fotóval) a kedvenc márkáink felé, hogy megfelelően gondoskodjanak a dolgozók béréről, mert ez megváltoztatja azoknak az embereknek az életét és megélhetését, akik a ruháinkat gyártják és segít kiegyenlíteni az erőviszonyokat a divatiparban.

Jobb minőségű ruhák vásárlása, amiket gyakrabban hordunk és hosszú ideig a ruhatárunkban tartjuk őket – ez a “titkos fegyver”, amellyel csökkenthetjük a ruháinkhoz kapcsolódó esetleges túlfogyasztásunkat.