Skip to content Skip to footer

Hogyan állítsd össze okosan a kismama ruhatáradat?

Szerintem a várandósság alatt sem kell lemondanunk az egyéni stílusunkról – én legalábbis erre törekedtem. Ha eddig a nőies, vagy éppen a kissé bolondos ruhákat kedvelted, ezután sem kell változtatnod ezen. Ha idáig a sötét színeket részesítetted előnyben, most sem kell cukorkaszínekre váltanod.

Ami most kiemelten fontos lesz, az a kényelem, de ez nem azt jelenti, hogy két számmal nagyobb ruhadarabokat kell magunkra húzni, hisz ma már egyre szélesebb kismamaruha kínálatból választhatunk. Azonban bármennyire is csinosak és csábítóak ezek a kismama ruhák, óva intelek titeket attól, hogy rengeteg ilyen darabot vásároljatok, hisz csak néhány hónapról van szó, amíg viseled. Pár egyszerű trükk, valamint a meglévő ruháid variálása segít ebben az időszakban is ízlésesen és önazonosan öltözködni.

Amennyiben nincs valamilyen egészségügyi probléma a terhesség során és továbbra is odafigyelsz az egészséges táplálkozásra és mozogsz is valamennyit, akkor nem kell őrült súlygyarapodásra számítani, így a méreted sem változik nagyot, kivéve hastájékon, ami bizony feladja a leckét. A hasunk mellett pedig a mellünk is nőni fog, ezért új melltartókra is szükségünk lesz, mégpedig olyanokra, amelyek kosármérete megfelel az új méreteinknek, vagyis a körméretben nem kell (nagy) változásra számítani, viszont kosárméretben biztosan (akár több számot is)! Érdemes egyből szoptatásra alkalmas melltartót választani, így hosszabb időre tudod használni az újonnan vásárolt melltartókat. Ne aggódj, manapság már nagyon csinos verziók is elérhetők!

A legkényelmesebb viselet ilyenkor (is) a ruha. A derékban húzott, vagy a mell alatt szabott, átkötős, A-vonalú ruhák, amelyeket a terhesség előtt is hordhattál, ebben az időszakban is jól viselhetők. Az én személyes kedvenceim az ingruhák, amiket ebben az időszakban is remekül tudtam használni. Ami fontos, hogy a rövidebb darabok már nem lesznek jók a hasunk mérete miatt, de a térdig érő vagy hosszabb fazonok ilyenkor is működnek.

Ami elkerülhetetlen, hogy vásárolj néhány kismama nadrágot és/vagy szoknyát, melynek állítható, vagy elasztikus a derékbősége, kellő teret hagyva a hasnak.

Ahogy növekszik a pocakod, egyre jobb szolgálatot tesznek az elasztikus anyagokból készült ruhadarabok: nadrágok, topok, blúzok. A pulóverek mellett ilyenkor már jól jön a kardigán, a poncsó, vagy a stóla.

Előkerülhetnek a szekrényből a bővebb blúzok, ingek és tunikák, ezekhez lefelé szűkülő nadrágokat, vagy szoknyákat érdemes választani. Ha új felsőrészt vásárolsz a terhesség alatt, válassz elöl záródó (gombos, zipzáras, patentos) fazonokat, hogy a szoptatás alatt is hasznukat vedd majd. A bő felsők alá érdemes egy szűk, elasztikus topot felvenni, ami tartást ad a mellnek és a pocaknak.

 

 

Fontos tippek

Nagyon sokat jelent, ha odafigyelsz a sziluettre: tehát a szűkebb szabású felsőrészeket, amik szépen megmutatják a hasadat, érdemes bővebb szabású, pl. boyfriend fazonú terhesfarmerral párosítani. Míg a lazább, hosszabb felsőket, ingeket, tunikákat skinny nadrággal viseld. Érdemes azonban övet is tenni az ilyen, bővebb felsőkre, hogy ne legyen “lebernyeg” hatása.

A terhesség alatt a cipőviseletre is oda kell figyelni, sem a túl magas körömcipők, sem a túl lapos saruk, papucsok, balettcipők nem adnak túl jó tartást. Ideális a 4-5 cm magas sarok, vagy enyhe platform talp. Azzal is érdemes számolnod, hogy a terhesség alatt kicsit püffed, szétterül a lábfej, így lehet, hogy a meglevő cipőidet szűknek találod majd és fél számmal nagyobb cipőt kell venned – én így jártam.

 

Alapruhatár terhesség alatt

Mindenképpen újat kell vásárolnod a következő ruhadarabokból:

Melltartó: Többre is szükség lehet a mell fokozatos növekedése, valamint a szoptatási időszak miatt. A kosárméret fog nőni az új adottságaidnak megfelelően – vagyis nem a körméretben lesz (nagy) változás!

Harisnyanadrág: Ha a terhesség harmadik trimesztere hűvösebb hónapokra esik, akkor mindenképpen szükséged lesz néhány terhes harisnyanadrágra. Ha nálad is megjelenik a lábdagadás, akkor akár kompressziós harisnyát is lehet hordani, amit a gyógyászati segédeszköz boltokban lehet kapni.

Kismama nadrág: Egy kismama nadrágra biztosan szükséged lesz a terhesség alatt. Ésszerűbb is ilyen nadrágot vásárolni, mint a növekvő pocakra havonta nagyobb méretet. 

Cipő : elképzelhető, hogy a terhesség vége felé szükség lesz majd egy fél számmal nagyobb, kényelmes lábbelire. Azzal kell majd számolnod, hogy idővel megváltozik a tested súlypontja, így a magasabb sarkakat egy időre érdemes félretenni és lapos cipőkre váltani.

Javasolt újat venni bugyiból, hogy a pocakot megtartó, annak formájához illő fazon kényelmet nyújtson. Ugyancsak jól jöhet egy-két pocakvédő.

Ha a terhesség előtt soha nem hordtál bővebb felsőrészeket, ezeket is venned kell. Érdemes olyan fazonokat választanod, melyeket a terhesség után is szívesen felvennél.

 

 

Ha olyan szerencsés vagy, hogy a súlynövekedésed nem lesz jelentős, a ruháid nagy részét hordhatod a terhesség alatt is, csupán az utolsó egy-két hónapban kell majd néhány kismama holmit beszerezned.

Sajnos előfordulhat az is, hogy nem férsz majd bele a régi ruháidba. Ha így lesz, válassz színben összeillő, jól variálható szetteket, így 7-8 ruhadarabbal és néhány kiegészítővel megoldhatod a terhes ruhatáradat.